Both a personal and public building, Howard Alan's Studio provides an environment aiding the pursuit of creative architectural thinking (personal) and demonstrates the practicality and delight of working in a daylit environment that uses 50% less energy than a similar spatial volume of my residence on the same property.(public). This passive solar building is constructed on the rear of my property zoned for business use in Chicago's Lincoln Park community about 1.5 miles East of Lake Michigan. The entire 2nd floor is designed to capture the sun's heat and store it in the masonry walls, the concrete floor, and the 5 fiberglass tubes of water. A radiant heating system is embedded in the concrete floors for back up heat. The building is insulated on the exterior side of the outer walls acting exactly like a winter coat to keep our body heat from radiating to a colder exterior. Howard Alan received an award for sustainable design for from the American Institute of Architects and the Union of International Architects in June of 1993.


Zero net energy home.


Presented here is a design to reshape the roof of this 2-1/2 story building to collect passive solar warmth and daylight by orienting the glazing to the South. This configuration will raise the ceiling height to a desirable height, (Present height is 7' at the center of the North-South ridge line.)


A proposed 4 story commercial/residential building for a Chicago urban property w/ ground floor commercial space connected to the adjacent building doubling the retail space, 2nd & 3rd floors providing dwelling units for University students, and the owner's unit on the 4th floor. The exterior walls, floors and roof are constructed using insulated concrete forms that will provide superior building insulation and reduction of air infiltration. A “green” roof will provide additional winter insulation and summer cooling as well as an outdoor garden for the inhabitants In addition there will be 2 solar heliostats capable of bending sun light bringing daylight into the buildings otherwise dark interior.


This residence is designed as a combined passive solar and solar hot water collector for domestic and thermal use. The north face, facing the street shows the building designed in context with the physical neighborhood. While the south face is configured to capture sun energy, and be mostly invisible to the street.


Designed in 1988 this energy conserving 15 story, 60 unit live/work building with 4 penthouses uses a roof mounted heliostat to direct daylight down into a 50' diameter interior atrium. Natural ventilation is used by streaming outside air through louvered grilles at the base of the apartment complex into the atrium and out the registers at the top of the building. All living units have the ability of cross ventilation. The open interior atrium forms a connecting place for people in the building. Other features include commercial occupancy at the ground floor, inside parking, and strategic placement of windows. Exterior walls are constructed from lightweight curved panels, pre windowed. A 100' x 200' property with access from 2 sides is necessary for the design shown, but the concept can be reconfigured many different ways to integrate with other urban properties.




Copyright Howard Alan 2005